Je bent zwanger – gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je hebt nu waarschijnlijk vele vragen, zoals waar te beginnen. Wat moet je nu doen? Wat mag je nu wel of niet eten? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor jou op een rijtje gezet.

Eerste afspraak met verloskundige

Allereerst kun je bij een positieve zwangerschapstest de verloskundige bellen voor een afspraak. Tijdens deze afspraak berekent de verloskundige aan de hand van jouw laatste menstruatie hoe lang je ongeveer zwanger bent waardoor zij de voorlopige uitgerekende datum kan vaststellen.

Eerste echo

Daarna volgt de tweede afspraak: je eerste echo! Op basis van een termijnecho – ofwel: de 12-weken-echo – kan de uitgerekende datum met zekerheid worden vastgesteld. Een verloskundige begeleidt jouw zwangerschap en bevalling. Je ziet deze verloskundige gemiddeld 10 – 14 keer gedurende je zwangerschap. 

Vertellen dat je zwanger bent

Bij de 12-wekenecho wordt gekeken of het hartje van de baby klopt en of er sprake is van een eenling of meerling. Zodra alles positief is, kun je het grote nieuws met een gerust hart delen met je familie en vrienden! De 12-wekenecho wordt door veel ouders ook wel gezien als de grens om het nieuws te delen. De kans op een miskraam is na een positieve echo namelijk nog maar erg klein.

Foliumzuurtabletten slikken

Tijdens je zwangerschap is het verstandig extra vitamine B11 tabletten, ofwel: foliumzuur te slikken. Foliumzuur zit in verse groenten, fruit, vlees, zuivel en volkorenproducten en is iets wat je lichaam nodig heeft om goed te groeien en functioneren. Wanneer je zwanger bent, heeft je lichaam dat meer nodig dan normaal in verband met de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Last van zwangerschapskwalen?

Geen zorgen – dit is heel normaal! Wanneer je zwanger bent kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. Schrik dus niet als je last krijgt van vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn, brandend maagzuur, vaak plassen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, maar ook stemmingswisselingen. 

Screening ongeboren kind

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Bij de verloskundige of in het ziekenhuis zal je hier meer informatie over krijgen als je dit wenst. Klik hier voor meer informatie.

Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en gedurende de 8 tot 10 dagen daarna. De kraamverzorgende doet medische controles bij moeder en kind, geeft begeleiding bij (borst) voeding, helpt bij de verzorging van de baby en geeft uitgebreide voorlichting. Ook rapporteert de kraamverzorgende aan de verloskundige en het consultatiebureau. Kraamzorg kun je het beste regelen voor de 20ste week van je zwangerschap

Klik hier voor kraamzorgorganisaties

 

Zwapp+ voor als jij of je partner zwanger is

Gynaecologen en verloskundigen van het Maasstad Ziekenhuis, Het Ikazia Ziekenhuis en de verloskundige praktijken die samenwerken binnen het VSV Rotterdam-Zuid raden zwangeren en hun partner aan om ZwApp+ te gebruiken.

ZwApp+ is een gratis app die betrouwbare informatie geeft over jouw zwangerschap en kraamtijd. De informatie in ZwApp+ komt van verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden, die onder andere in het Maasstad Ziekenhuis werken.

 Je ontvangt berichten met belangrijke informatie op het juiste moment van jouw zwangerschap. En je kan antwoorden op vragen opzoeken, bijvoorbeeld over kwaaltjes die je meemaakt.

Daarnaast kun je zelf in een digitaal dagboek bijhouden hoe je je voelt, of wat je bloeddruk of gewicht is. Ook kun je aantekeningen en foto’s maken. En je kan in een geboorteplan opschrijven hoe je graag wilt bevallen. Dit dagboek kan je ook gebruiken bij je gesprek met de verloskundige of gynaecoloog.

Klik hier voor meer informatie over Zwapp+

 

Scan om via de Google Playstore de ZwApp+ te downloaden

Scan om via de Google Playstore de ZwApp+ te downloaden

Voorlichting

Voor aanstaande moeders en hun partner organiseren het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis voorlichtingsavonden voor borstvoeding en algemene informatie.

Voorlichtingen in het Maasstad Ziekenhuis

Voorlichtingen in het Ikazia Ziekenhuis