Je bent zwanger – gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je hebt nu waarschijnlijk vele vragen, zoals waar te beginnen. Wat moet je nu doen? Wat mag je nu wel of niet eten? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor jou op een rijtje gezet.

Wanneer contact opnemen met een verloskundige

Je kunt contact opnemen met een verloskundige in je buurt zodra je een positieve test in handen hebt. Op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie of het verloop van je cyclus zal er worden bekeken hoever je zwanger bent. Een eerste afspraak wordt vaak gepland rond de 8ste zwangerschapsweek.

Vertellen dat je zwanger bent

Bij de 12-wekenecho wordt gekeken of het hartje van de baby klopt en of er sprake is van een eenling of meerling. Zodra alles positief is, kun je het grote nieuws met een gerust hart delen met je familie en vrienden! De 12-wekenecho wordt door veel ouders ook wel gezien als de grens om het nieuws te delen. De kans op een miskraam is na een positieve echo namelijk nog maar erg klein.

Screening ongeboren kind

Tijdens de zwangerschap kan je kiezen voor prenatale screening. Dit zijn onderzoeken die erop gericht zijn om te kijken of er aanwijzingen zijn voor mogelijke aangeboren afwijkingen. Er kan gescreend worden op lichamelijke afwijkingen door middel van echoscopie en op een 3-tal chromosoomafwijkingen door middel van  bloedonderzoek. Bij de verloskundige of in het ziekenhuis zal je hier meer informatie over krijgen als je dit wenst.  Klik hier voor meer informatie.

Eerste afspraak bij de verloskundige

Aan het begin van de zwangerschap zullen de eerste en de tweede afspraak vooral in het teken staan van de intakevragenlijst, de eerste echo (!) en de informatie over de prenatale screening. Een verloskundige begeleidt jouw zwangerschap en bevalling zolang zich geen bijzonderheden of complicaties voordoen. Je ziet de verloskundige gemiddeld 10 – 14 keer gedurende de zwangerschap.

Foliumzuurtabletten slikken

Tijdens je zwangerschap is het verstandig extra vitamine B11 tabletten, ofwel: foliumzuur te slikken. Foliumzuur zit in verse groenten, fruit, vlees, zuivel en volkorenproducten en is iets wat je lichaam nodig heeft om goed te groeien en functioneren. Wanneer je zwanger bent, heeft je lichaam dat meer nodig dan normaal in verband met de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Last van zwangerschapskwalen?

Geen zorgen – dit is heel normaal! Wanneer je zwanger bent kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. Schrik dus niet als je last krijgt van vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn, brandend maagzuur, vaak plassen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, maar ook stemmingswisselingen.

Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en gedurende de 8 tot 10 dagen daarna. De kraamverzorgende doet medische controles bij moeder en kind, geeft begeleiding bij (borst) voeding, helpt bij de verzorging van de baby en geeft uitgebreide voorlichting. Ook rapporteert de kraamverzorgende aan de verloskundige en het consultatiebureau. Kraamzorg kun je het beste regelen voor de 20ste week van je zwangerschap

Klik hier voor kraamzorgorganisaties

 

Voorlichting

Voor aanstaande moeders en hun partner organiseren het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis voorlichtingsavonden voor borstvoeding en algemene informatie.

Voorlichtingen in het Maasstad Ziekenhuis

Voorlichtingen in het Ikazia Ziekenhuis