Ik heb een zwangerschapswens

Je wil zwanger worden. Maar nu? Het liefst maak je de kansen op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk.

Foliumzuur

Begin zodra je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. Hierdoor verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje, hazenlip of gespleten gehemelte. Foliumzuur kan je zelf kopen bij de apotheek.

Voeding

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Doordat je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Dat vergroot de kans dat je zwanger wordt.

Beweging

Als je zwanger wilt worden is een gezond gewicht belangrijk. Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Iedere dag 30 minuten lekker buiten zijn is goed voor je. Je krijgt zo vitamine D binnen en houdt je lichaam fit.

Roken, drugs en alcohol

Van roken, drugs en alcohol word je minder makkelijk zwanger. Daarom is het belangrijk hier mee te stoppen als je zwanger wilt worden. Vind je het lastig om te stoppen, ga dan naar je huisarts voor advies en hulp.

Preconceptie

Preconceptioneel betekent letterlijk: voor de bevruchting. Het doel van preconceptiezorg is dat je voldoende informatie en advies krijgt. Zodat je juiste keuzes kunt maken om de gezondheid van jezelf, partner en familieleden te bespreken. Soms is het nuttig om voor de zwangerschap maatregelen te nemen.

Voor advies kun je naar de huisarts gaan. De huisarts kan je eventueel doorsturen voor een preconceptioneel advies.